Dirty Dancing har gjorts om till musikal ett antal gånger och senast i Köpenhamn. Här tog man inspiration från den uppsättning som gjordes i Stockholm för ett antal år sedan. Men hur bra dessa musikaler än är, slår de inte originalfilmen.

953959-party

På Sveriges Radios hemsida kan man läsa om att musikalversionen av Dirty Dancing nu satts upp i Köpenhamn med samma regissör som gjorde musikalen i Stockholm. I huvudrollen i den danska uppsättningen ser vi Silas Holst som är känd i Danmark som vinnare av Lets Dance. Mot honom spelar Mathilde Norholt. Regissören Anders Albien säger att han fått uppdraget att göra musikalen på samma sätt som i Stockholm. Han tror att man kan fortsätta göra musikaler med samma story som filmen Dirty Dancing för at historian är bra, det är bra dans och den kvinnliga huvudrollen har en stark integritet.

Sattes upp i Stockholm

När Dirty Dancing sattes upp som musikal på Chinateatern i Stockholm för tre år sedan spelade Emilia Ödling Runsteen och Pascal Jansson huvudrollerna. I Aftonbladet kunde man då läsa att några andra som ingick i ensemblen var Linus Wahlgren, Björn Granath, Marie Richardson och Per Graffman. Men det var inte här i Stockholm som musikalversionen sattes upp först. Först hade musikalen premiär i Sydney år 2004. Eleanor Bergstein som skrev manuset till originalfilmen låg även bakom den musikalversionen.

Filmen som man vill se igen

Musikalversionerna i all ära men den bästa versionen av Dirty Dancing måste ändå vara filmversionen med Patrick Swayze och Jennifer Grey. Den som vill se filmversionen eller en liknande dansfilm kan streama den på https://www.plejmo.com/sv/ eller någon liknande tjänst. Dirty Dancing tillhör nämligen en av favoritfilmerna att se om och om igen. I Svenska Dagbladet kan man läsa om en undersökning som visar just detta. Detta gäller framförallt hos kvinnor, som uppger att de helst ser musikaler och rom-coms om igen. Varför man väljer att se filmen om igen måste väl bero på att det är en film med hjärta, som slutar exakt så härligt som man vill att den ska göra, samtidigt som den skildrar verkligheten i USA för många år sedan.